Αυτό το έτος, στις 4 Απριλίου, 2017, το Χονγκ Κονγκ έχει αργία διότι εορτάζει το Τσινγκ Μινγκ Φεστιβάλ, δηλαδή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους νεκρούς και στην περιποίηση των τάφων.

Στην Κίνα η αργία έχει διάρκεια τριών ημερών ενώ η Ταϊβάν έχει αργία στις 5 Απριλίου.

Την ημέρα αυτή οι Κινέζοι επισκέπτονται τα Κοιμητήρια. Φροντίζουν και καθαρίζουν τους τάφους των προγόνων και προσφέρουν θυμίαμα και τρόφιμα. Επίσης καίνε και χάρτινα ομοιώματα χαρτονομισμάτων, ρούχων, φαγητών, υπολογιστών κ.α.

Το φεστιβάλ έχει την αρχή του στην Δυναστεία Τζιν (697 π.Χ.- 628 π.Χ.). Συνδέεται με την εξής ιστορία.

Ο δεύτερος πρίγκιπας Τσονγκ Ερ, διάδοχος του θρόνου μετά την δολοφονία του Πρώτου Πρίγκηπα από μια πανίσχυρη Εταίρα, η οποία ήθελε να προωθήσει στην διαδοχή του θρόνου τον γιό της, αναγκάσθηκε μαζί με τον πιστό του υπηρέτη Τζιέ να φύγει από το παλάτι και να περιπλανηθεί σε διάφορα μέρη για αρκετά χρόνια.

Κάποτε όταν βρέθηκαν σε έναν έρημο τόπο και η ζωή του πρίγκηπα κινδύνευε από την έλλειψη τροφίμων, ο Τζιέ έκοψε ένα κομμάτι από την σάρκα στο μηρό του και το έκαμε σούπα. Ο πρίγκιπας ορκίσθηκε ότι ποτέ δεν θα ξεχνούσε την αφοσίωση και την αυτοθυσία του υπηρέτη του.

Τρία χρόνια μετά από αυτό το περιστατικό, η δολοπλόκος εταίρα πέθανε, και ο δεύτερος πρίγκηπας επέστρεψε στο παλάτι και σύντομα στέφθηκε βασιλιάς. Την ημέρα της στέψης ξέχασε παντελώς τον πιστό υπηρέτη του Τζιέ και δεν τον αντάμειψε.

Ο Τζιέ, πικραμένος από την αχαριστία του βασιλιά, πήγε μαζί με την μητέρα του και κατοίκησε σε ένα δύσβατο βουνό.

Όταν ο βασιλιάς θυμήθηκε τον Τζιέ, του έστειλε μια πρόσκληση αλλά ο πρώην υπηρέτης αρνήθηκε να πάει στο παλάτι.

Ο βασιλιάς πάνω στο θυμό του διέταξε να καεί ολόκληρο το βουνό κι έτσι ο Τζιέ βρήκε τραγικό θάνατο.

Ο βασιλιάς μετάνιωσε για τα όσα είχε πράξει εναντίον του πιστού υπηρέτη του και διέταξε κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του Τζιέ να τιμάται με επίσημες επιμνημόσυνες τελετές. Αυτήν την ημέρα οι άνθρωποι θρηνούν τον Τζιέ, δεν χρησιμοποιούν φωτιά και τρώνε κρύο φαγητό.

 

 

 

(φωτογραφίες:South China Morning Post)